Fa uns dies a l’e-butlletí, en Joan Andreu Parra, responsable de comunicació i treballador del moviment a mitja jornada, va informar a tots els militants d’ACO de l’aprovació per part del Comitè General a la seva sessió del 3 de febrer dels comptes de l’exercici 2023 i del pressupost per l’any 2024. En aquesta informació no parlarem de les xifres ja comentades, encara que sí hem de posar en valor que les cotitzacions dels militants han tingut un comportament a l’alça, encara que no assolim el primer punt dels objectius de la Carta Econòmica, que és l’autofinançament. Les despeses son cobertes amb un 89% per les cotitzacions dels militants.
En el darrer Consell, en què es va aprovar la Carta Econòmica, s’indicava en el seu punt 5.2. que cada any en el moment que es publiquin els pressupostos, s’havia d’indicar la cotització desitjable/necessària per militant per poder cobrir el pressupost: la cotització necessària per cobrir el pressupost del 2024 seria de 241,92 EUR per militant, però volem puntualitzar que hi ha un volum important de cotitzacions solidàries que superen en escreix aquesta quantitat i un volum molt important de cotitzacions per sota d’aquest import mig, per la qual cosa arribem a la conclusió del que indica la Carta Econòmica:
- Tots hauríem de cotitzar com a mínim el valor brut d’una hora treballada x 14, tal com indica el punt 5 dels criteris de cotització de la Carta Econòmica.
- Tots els grups haurien de fer un cop l’any una “revisió de vida sobre l’economia”, com indica el punt 4 de la Carta Econòmica.
Totes les cotitzacions són molt ben valorades ja que indiquen un esforç dels militants per finançar el moviment, tant si la quantitat és per sota de la mitja com si és per sobre. Totes les cotitzacions ajuden a assolir l’autofinançament.
Una part important del pressupost de l’ACO es destina a garantir que sigui un moviment amb qualitat, representativitat, professionalitat... Tot això es concreta en donar l’atenció als militants, preparar trobades, jornades de diferents àmbits, coordinar iniciatives i dinamitzar el moviment, preparar tot tipus de publicacions en català i castellà, tramitar tota mena de subvencions (les quals tenen una gran complexitat tècnica).
També el fet de poder tenir una relació i intercanvi amb d’altres moviments a nivell estatal, formar part del Consejo Asesor de Pastoral del Trabajo de la Conferència Episcopal Espanyola i dels òrgans de l'Església catalana, com la Pastoral Obrera de Catalunya i de Barcelona, i formar part de les associacions internacionals d’acció catòlica, que ens fa estar presents als moviments Mundial i Europeu de treballadors cristians.
La Comissió de comunicació ens garanteix tenir veu als mitjans de comunicació sempre que és necessari. Aquest esforç econòmic ens dona la possibilitat de publicar mensualment l’e-butlletí que ens permet a tots estar informats de l’activitat del moviment i dos cops l’any la revista Salillum / Luzysal.
Aquestes tasques que hem detallat, les exerceixen els nostres treballadors i treballadores contractats, als que hem de garantir segons el punt 2.3.3 de la Carta Econòmica un sou digne i segons conveni i categoria.
Tenim contractades tres persones amb diferents jornades laborals:
- Coordinadora: Jornada complerta
- Secretaria: 75% de la jornada
- Responsable de comunicació: 50% de la jornada
La nostra valoració es que tot l’invertit pels militants a través de les seves cotitzacions dona el seu fruit mitjançant tota l’activitat indicada i gràcies a l’esforç dels treballadors i treballadores, i dels militants que col·laboren voluntàriament. Garantim que gestionem l’economia del moviment segons criteris de prudència i amb un control exhaustiu.
Comissió d’Economia